Titta, lyssna, läs om poly – tipslistan

RFSU

Ny på poly? Poly, så funkar det Frågor och svar om öppna relationer (pdf)

Forskarnätverkets föreläsningsserie Polyamori och flersamma relationer (YouTube)

Pride Stockholm 2021 Polyparaplyet – existentiellt, psykologiskt och personligt Du möter mig, Aurora Brännström (moderator), Tanja Suhinina (psykolog och sexolog) samt Martin Candell (förbundsjurist på RFSU) i ett samtal om flersamhet ur ett existentiellt, psykologiskt och juridiskt perspektiv. (Inspelad livestream, just nu bara tillgänglig för dig som är medlem i RFSU via FB-gruppen RFSU Medlemmar)

BÖCKER

Eve Rickert & Franklin Veaux More than two. Praktisk och pratig i typisk amerikansk ton. Många oneliners, och många supertips. Lättläst även om du inte är van att läsa på engelska.

Jessica Stern Polysecure. Nyutkommen och jättepoppis. Tar avstamp i anknytningsteorin och ger dig sex strategier som underlättar relaterande med flera.

Janet W.Hardy/Dossie Easton The Ethical Slut. Klassiker som kom ut för dryga tjugo år sen och nu finns översatt till svenska. Inte jätteapplicerbar på relaterande i Sverige idag, men, ett intressant tidsdokument, och med flera av tankeströmningarna som du kommer stöta på i annan litteratur.

Tristan Taormino Opening up. Gedigen genomgång av hur man kan gå tillväga för att öppna upp och prova olika relationsstilar, komplett med checklistor och how to:s. Väldigt amerikansk vinkel på case och relationer, men, många igenkänningsfaktorer även om man inte identifierar sig med de amerikanska personerna.

Christopher Ryan Sex At Dawn. Fantastisk bok som belyser hur dagens narrativ om sex och kärlek inte har någon reell grund i biologisk/historisk mening. Istället visar den hur vi med ett tvärvetenskapligt perspektiv inte hittar någon grund för att människan *till sin natur* är monogam. Ja den är tjock. Ja den är på engelska. Men det är inte för inte som den är en New York Times bestseller.

Amy Gahran Stepping Off the Relationship Escalator: Uncommon Love and Life. Du kommer fatta grejen med relationsrulltrappan på en halv sida, men, om du vill läsa en massa historier som belyser den, är det här boken för dig.

Dedeker Winston möter du längre ner under PODDAR, men redan här som författare till  The Smart Girl’s Guide to Polyamory: Everything You Need to Know about Open Relationships, Non-Monogamy, and Alternative Love.

FORUM

RFSU Stockholm Fria Relationsgruppen, öppen FB-grupp
RFSU Stockholm Fria Relationsgruppen, hemlig FB-grupp
TIPS! Mejla till friarelationer@rfsu.se så kommer du med på mejlinglistan och missar inga event.
Poly i Sverige, öppen FB-grupp
Poly i Stockholm, öppen FB-grupp

INSTA

modiga_relationer mitt eget insta-konto där jag med stor oregelbundenhet publicerar något, men följ mig ändå vetja, ibland blire guldkorn!

tanja.suhinina psykologen som publicerar saker betydligt oftare än jag gör, och alltid med en öppenhet för normöverskridande praktiker.

detgodasamlaget podden med samma namn är vilande, men då och då publicerar Iza och Frallan fortfarande sköna saker i sina händelser. Missa inte.

polyphiliablog (eng) om du är en sucker för memes, här är ett all you can eat-konto med polymemes

lavitaloca34 (eng) Evita är coach, talare och lärare som föreläser om icke-monogami. Det märker du på hennes konto.

PODDAR

Polypratpodden (sve) Minna och Karin pratar om sina egna erfarenheter av att göra poly och bjuder då och då in gäster. Jordnära och personligt.

Polyamory Weekly (eng) Jag hör återkommande människor rekommendera den här podden. Personligen har jag nästan inte lyssnat alls på den. Det kan bero på att jag ofta väljer bort polyfokuserade poddar lika mycket som jag väljer bort monomarinerande. Du vet, jag brukar ju tjata om det där med inte antingen eller utan både och.

Multiamory (eng) Den här podden dyker jag in i då och då, och kan verkligen rekommendera. Okej, det är väldigt amerikanskt och en hel del vocal fry, men, Jase, Emily och Dedeker är grundade i sin erfarenhetsbaserade kunskap om flersamhet/öppna relationer, och dessutom väldigt generösa med att dela med sig av diverse psykologiska verktyg. Du kommer till exempel gilla deras RADAR.

Det Goda Samlaget (sve) Det är bland annat därför jag gillar Det Goda Samlaget. Här pågick ett ständigt sökande samtal och ett utforskande av sex och relationer som inte tog avstamp i hur man ska göra, utan i hur Iza och Frallan gjorde och hur de tänkte och kände kring det. Det är så befriande att höra två sexpositiva, charmiga, smarta, komplexa kvinnor prata om sina liv utan att väja för de stora frågorna som får tillvaron att gunga till, eller avstå ett asgarv. (Jag medverkar i ett avsnitt, så jag vet att de är lika härliga i verkligheten.)

TV/STREAM

Three Wives, One Husband (Netflix) Ja, den handlar om mormoner i USA. Men den speglar också så fint vilka olika ingångar och tillvägagångssätt man kan ha på att göra poly, och framför allt visar den människor och inte stereotyper.

Nyhetsmorgon om Mathias, Thomas och Bradley som lever tresamt (Tv4 Play). Det här är dels ett bra exempel på representation utan exotifiering av flersamhet, dels ett fint exempel på att vi luckrat upp heteronormen så pass att det faktum att de tre männen är homosexuella är helt underordnat. Jag tror också att det blir lättare att ta till sig deras relation just för att de är tre män. Ofta i reportage finns det annars en underliggande ton eller ett öppet ifrågasättande av jämlikheten i flersamma relationer. Hur hade reportaget sett ut om det hade varit en man och två kvinnor som levde tresamt? Om det varit en av kvinnorna som hade haft en sydamerikansk härkomst? Om de inte hade varit akademiker alla tre? Genom att Mathias, Thomas och Bradley står högt upp på privilegiestegen och att deras relation inte utmanar en bild av en könsmaktordning, blir det lättare för oss att bara ta emot dem som de är – tre grundade, trevliga, glada, kärleksfulla killar som följt sina hjärtan och gjort ett medvetet val att leva i flersamhet.

SVT om att tvåsamheten bara är en norm. En av få gånger där jag och mina partners ställt upp på en intervju. Vi gjorde det för att SVT kändes som en garanti för att det skulle bli en saklig och balanserad bild och inte ett sensationslystet inslag. Jag tycker att det blev precis så. Under Media hittar du flera sammanhang där jag medverkat och pratat om flersamhet.

FORSKNING

Catrine Andersson och Charlotta Carlström driver ett pilotprojekt om Polyamori – relationer, familj och vardag utanför tvåsamhetsnormen vid Malmö Universitet, och har just kommit ut med den del av studien som handlar om föräldraskap.

I boken HBTQ+ Psykologiska perspektiv och bemötande, hittar du flera hänvisningar till aktuell forskning.

Rulla till toppen